2 Haziran 2012 Cumartesi

Serkan Akbıyık ''Ayna ayna! Kendinden emin misin?'' (Eleştiri Yazısı)

Kristen Stewart ve Charlize Theron’un güzellikte yarıştığı Prenses ve Avcı, seyirciye ’Ayna ayna, emin misin?’ dedirtiyor.

Hollywood, Pamuk Prenses hikayesiyle bozdu. Üç hafta önce Pamuk Prenses uyarlaması olan Mirror Mirror vizyona girmişti bu haftaysa Pamuk Prenses ve Avcı karşımıza geliyor. Rupert Sanders’in yönettiği film belki en ayrıksı uyarlama. Pamuk Prenses’in naif duygusallığı gitmiş, karanlık, sert ve gerilimli bir atmosfer filme hakim olmuş.

Öykü kötü cadı Ravenna’nın hikayesinde en büyük değişikliği yapmış. Yaşlı ve kötü bir kralın küçük bir kızken zorla ona sahip olması Ravenna’da erkeklere karşı büyük bir nefret doğurmuş. Artık hiçbir erkeğin kölesi olmayacak, genç kızların gençliğini çalarak sonsuz bir hayatın sahibi olacaktır. Birçok kral onun kötücül güzelliği karşısında her şeyini kaybeder. Kralları kandırıp ilk gece onları öldüren Ravenna kraliçe olarak hayatını sürdürür. Pamuk Prenses’in babası da aynı tuzağa düşer. Ve daha ilk gece Ravenna onu zehirler, sonra da bıçaklayarak öldürür. Siz hiç böyle bir Pamuk Prenses masalı gördünüz mü? Zehir yetmiyor, bıçak darbeleri! Pamuk Prenses’i ise kuleye hapseder Ravenna. Bu arada büyülü aynasına da sorar “Benden güzeli var mı?” diye. Filmin patladığı yerlerden biri de burası. Charlize Theron gibi muhteşem bir güzellik aynaya soruyor. Ayna “Sizden güzeli yok” dedikçe problem yok. Ama Pamuk Prenses kadınlığa adım atınca ayna Ravenna’ya “Sizden güzeli var, Pamuk Prenses” deyince olay değişiyor.

YEDİ CÜCELER ŞAŞIRTACAK!

Pamuk Prenses’i Kristen Stewart canlandırıyor. Açıkçası Twilight ve daha önceki filmlerinden beri ben Kristen Stewart’ın hayranıyım. Ama onun fiziki güzelliğinden çok havasıyla ilgili bu hayranlık, kırılganlığı ve naifliğinden kaynaklı. Ama tutup Charlize Theron gibi bir güzellik tanrıçasıyla karşılaştırılamaz. Burası biraz komik oluyor tabii. ”Hop ayna kendinde misin” demek geliyor insanın içinden. Bu tür oturmamışlıklar dışında filmin atmosferini yaratan sanat yönetimi ve görüntü yönetimine on puan veriyoruz. Hiçbir Pamuk Prenses uyarlaması bu kadar estetik ve karanlık bir güzelliğe, etkileyiciliğe sahip olmamıştı. Bob Hoskins, Nick Frost, Ian McShane, Toby Jones özel bir kamera hilesiyle Yedi Cücelere dönüştürülmüş. Ünlü İngiliz karakter oyuncularını hiç böyle görmediğinize iddiaya girerim.

Filmin en kötü yeriyse prensi canlandıran Sam Claflin ve avcıyı canlandıran Chris Hemsworth’un performansları. Bu kadar kötü oyunculuk olmaz. Sözün kısası, alışılmadık bir Pamuk Prenses hikayesiyle karşı karşıyayız. Zeka parıltıları olan ama yönetmenin ilk filmi olması dolayısıyla dezavantajlara sahip bir film, Pamuk Prenses ve Avcı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder